بعد از اهدای خون چی بخوریم؟

بدبد نبودخوبعالیفوق العاده (2 رای, میانگین: 5٫00 از 5)
Loading...

بعد از اهدای خون چی بخوریم؟

پس از اهدای خون چه اقداماتی بکنیم؟

1_غذاهای پروتئینی

قبل و بعد از اهدای خون لازم است رژیم غذایی سرشار از منابع غذایی پروتئینی و مملو از خون از دست رفته جبران شود.

2_سبزی‌های مختلف

سبزی‌های مختلف داشته باشید تا وضعیت جسمانی مناسبی پیدا کنید

3_بلافاصله بعد از اهدای خون

بلافاصله بعد از اهدای خون به منظور پیشگیری از افت فشار و قند خون، یک بیسکویت ساده یا تکه‌ای کیک با آبمیوه میل کنید.

4_مصرف مایعات

بعد از اهدای خون حداقل در 24 ساعت اول 8 لیوان آب و آبمیوه طبیعی بنوشید.

یک هفته تا 10 روز بعد از اهدای خون به‌دلیل اینکه 0.5 لیتر خون از بدنتان خارج شده است، بهتر است مایعات فراوانی بنوشید.

پس از اهدای خون مایعات فراوان مصرف کنید تا آنچه از دست داده اید جایگزین شود. لازم است به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت مصرف مایعات را ادامه دهید. این اقدام از کاهش فشار خون نیز پیشگیری می کند

5_رعایت اصول غذایی صحیح

در طول یک هفته بعد از اهدای خون از خوردن چای، قهوه، لبنیات و مواد غذایی سبوس‌دار به همراه مواد غذایی که منبع آهن هستند، خودداری کنید و در صورت تمایل به خوردن، یک ساعت با هم فاصله دهید.

یادتان باشد دریافت ویتامین‌های گروه B به‌خصوص B12، B6، اسید فولیک، ویتامین C و آهن

برای خونسازی ضروری است بنابراین خوردن مواد غذایی که منابع آنها محسوب می‌شوند،

قبل و بعد از اهدای خون از مهم‌ترین نکته‌هایی است که باید به آنها توجه کرد. ویتامین B12

در انواع گوشت و B6 در موز، سیب‌زمینی، تخم‌مرغ و انواع مغزها وجود دارد. اسید فولیک در

اسفناج، لوبیا و آب پرتقال یافت می‌شود، ویتامین C در آب لیموترش و مرکبات و سبزی‌هایی

مانند فلفل دلمه‌ای و گوجه‌فرنگی است و آهن به صورت هم (با جذب بالاتر) در جگر و انواع

گوشت و به صورت غیر هم (با جذب کمتر) در انواع سبزی‌های برگ سبز، نخود و عدس یافت

می‌شود که برای افزایش جذب نوع دوم بهتر است که با منابع غذایی ویتامین C مصرف

کنید.
6_رژیم غذایی صحیح

بعد از اهدای خون، به‌خصوص تا یک هفته بعد از این کار، بهتر است که از خوردن غذاهای پرکالری و با ارزش تغذیه‌ای کم مانند انواع فست‌فودها و دسرهای چرب بپرهیزید.

.

7_مصرف موادغذایی حاوی فولات

بدن از فولات یا اسید فولیک برای تولید گلبول های قرمز جدید استفاده می کند. مصرف

موادغذایی حاوی فولات مانند لوبیا، سبزیجات برگ دار و سبز مانند اسفناج، آب پرتقال و نان

های غنی شده به بدن کمک می کند تا گلبول های قرمز را که هنگام خون دادن از دست

رفته است، مجدداً جایگزین کند.

8_ویتامین B2 نیز برای تولید گلبول های قرمز لازم است.

این ویتامین به بدن کمک می کند تا

کربوهیدرات را به انرژی تبدیل کند. از آن جا که پس از اهدای خون ممکن است دچار ضعف

شوید توصیه می شود موادغذایی حاوی ویتامین B2 مصرف کنید تا انرژی مورد نیاز بدن

تامین شود. موادی مانند تخم مرغ، نخود سبز، مغز میوه، سبزیجات برگ سبز، کلم بروکلی و

گوشت قرمز، ماهی،سیب زمینی و لبنیات مانند شیر و ماست منبع خوب ویتامین B2 است

 

9_از کمپرس سرد استفاده کنید

 منطقه ای از روی دست شما که سوزن درون آن رفته ممکن است تا 24 ساعت متورم

شده و تغییر رنگ دهد. برای بهبود این حالت می توانید از کمپرس سرد استفاده کنید.

سعی کنید بلافاصله بعد از اهدای خون نایستید و به کار روزانه خود مشغول نشوید. برای

مدتی بصورت خوابیده بمانید و بعد کمی بنشینید و به تدریج بایستید. ممکن است به دلیل

کاهش مواد قندی و مایعات موجود در خون، احساس سرگیجه به شما دست دهد و نتوانید

تعادل خود را حفظ کنید. اگر تا چند ساعت پس از اهدای خون، احساس سردرد و سرگیجه

می کنید، دراز بکشید و پاهای خود را بالاتر از سطح بدن خود قرار دهید تا زمانی که این

احساس برطرف شود.

10_غذاهای خون ساز در طب سنتی

در طب سنتی برخی مواد غذایی را به عنوان مواد خون ساز برای بدن معرفی کرده اند و همچنان برای خون رسانی استفاده می شوند.

از جمله خونسازترین مواد غذایی در طب سنتی می توان به کنجد و عسل اشاره کرد.

در طب سنتی از کنجد به عنوان یکی از مواد غذایی خون ساز اشاره شده است و شما می توانید هر شب کمی کنجد خرد شده مصرف کنید.

از دیگر مواد غذایی خون ساز عسل است که بنا بر طب سنتی، اشاره شده است که عسل، پس از مصرف به سرعت به خون تبدیل شده و دارای خواص دارویی  برای بدن است.

همچنین در طب سنتی به گندم، شاه دانه، عدس، تخم گشنیز و زنجبیل به عنوان مواد خونساز اشاره شده است و شیره انگور و آبگوشت از جمله خون سازترین مواد غذایی در طب سنتی هستند.

11_میوه های خون ساز

زمانی که گلبول های قرمز خون در اندازه طبیعی خود باشند، عمل اکسیژن رسانی به تمام ارگان های بدن به خوبی صورت می گیرد. اما زمانی که به هر دلیلی دچار کم خونی می شوید، باید این کم خونی را با میوه ها و مواد غذایی خون ساز جبران کنید.

حتما بخوانید  آمار رسمی کرونا در 29 اسفند 99 در وزارت بهداشت

بعد از اهدای خون چی بخوریم؟

میوه های خون ساز عبارتند از

چغندرقند و هویج

چغندر معمولا برای بیماران آنمی (کم خون) توصیه می شود .طبق مطالعات انجام شده، مصرف یک کاسه هویج و چغندرقند، دو بار در هفته باعث افزایش تعداد پلاکت خون می شود.

کشمش

کشمش دارای آهن فراوان است که برای رشد گلبول های قرمز و پلاکت خون بسیار مهم است. اختلال ترومبوسیتوپنی یا تعداد پلاکت های کم و کم خونی، ناشی از کمبود آهن رخ می دهد.بنابراین، شما می توانید در رژیم غذایی خود ازکشمش استفاده کنید تا سطوح آهن بدن متعادل شود.

انار

انار از معروف ترین میوه های خون ساز است که حاوی آهن بالایی است. انار باعث خونرسانی به بدن شده و کم خونی را برطرف می کند.

سیب

سیب در جذب آهن به بدن کمک می کند. برای تعادل آهن هر روز سیب میل کنید.

آلو

این میوه یکی از میوه های مناسب برای درمان کم خونی است زیرا سرشار از آهن بوده و مصرف روزانه آلو می تواند مشکل کم خونی را برطرف کند.

موز

موز یکی از میوه های بسیار مفید برای بدن است که حاوی اسید فولیک است و اسید فولیک برای ساخت گلبول های خون موثر است. روزی یک عدد موز مصرف کنید.

زردآلو

زردآلو هم یکی از میوه های خون ساز و حاوی آهن است. شما می توانید این میوه را هنگام صبحانه میل کنید.

پرتقال

اکثر میوه ها مانند پرتقال، حاوی ویتامین سی فراوانی هستند که باعث حفظ سطح آهن بدن و از بین بردن کم خونی می شود .

11_تنقلات خون ساز

شما می توانید برای رفع کم خونی و یا افزایش خون رسانی از برخی تنقلات در طی روز استفاده کنید از جمله، کنجد و فندق که باعث افزایش خون رسانی شده و میزان آهن را به سطح مطلوبی می رساند.

کنجد می تواند نقش زیادی در جذب آهن داشته باشد. بنابراین ، مصرف روزانه کنجد برای هر فردی توصیه می شود. یکی دیگر از تنقلات خونساز، تخم کدوحلوایی است که کمبود آهن را جبران می کند.

آیا پسته خون ساز است؟

آجیل های خون ساز از منابع مورد علاقه و تغذیه ای افراد است. آجیل دارای مزایای متعددی سلامتی از جمله کاهش کلسترول، سلامت قلب ، کنترل وزن و حتی کاهش خطر سرطان است.

آجیل همچنین منبع غنی آهن است که سطح هموگلوبین را بهبود می بخشد.

به منظور خون رسانی و تنظیم سطح آهن بدن ، توصیه می شود انواع آجیل به میزان مناسب مصرف کنید.

آجیل های خون ساز عبارتند از:

بادام زمینی،  یکی از آجیل های غنی از پروتئین است جزو خون سازترین مواد غذایی است. بادام زمینی، همچنین دارای کلسیم و آهن است. همچنین حاوی مس،  ویتامین B1، B2 و E و روی است. هضم بادام زمینی کمی مشکل است بنابراین، آن را به مدت یک شب در آب بگذارید، تا هضم آن آسان تر شود.

قندها، منبع غنی آهن، کلسیم، منیزیم، روی، اسید فولیک، ویتامین E و امگا 3 و 6 چربی ضروری هستند. بنابراین تمام آجیل های با قند ساده برای خون رسانی بسیار مفید هستند. به این ترتیب، می توانید از آهن موجود در آجیل لذت ببرید.

گردو برای سلامتی بسیار مفید است زیرا با اسیدهای چرب امگا 3، 6 و 9 بسته بندی می شود. گردو، حاوی  مقدار زیادی آهن است. در صورتی که دچار کم خونی شده اید، می توانید گردو مصرف کنید تا سطح هموگلوبین شما بهبود پیدا کند.

بهتر است گردو را به صورت خام مصرف کنید زیرا گردوی خام حاوی آهن بیشتری است.

پسته، یکی از مهم ترین آجیل ها است زیرا غنی از آنتی اکسیدان گاما توکوفرول، آهن و پتاسیم و ویتامین B6 است.

مصرف پسته  تازه برای بهبود هموگلوبین بسیار مفید است شما می توانید بدون هیچ گونه نگرانی در مصرف کالری بسیار زیاد، پسته مصرف کنید.زیرا کالری پسته  زیاد بالا نیست.

 معجون های خون ساز + طرز تهیه

شما می توانید مواد غذایی خون ساز مختلف را با هم مخلوط کرده و یک معجون خون ساز مفید برای خود تهیه کنید. مثلا می توانید موز، گردو، پسته، دانه کنجد و آب هویج را به صورت یک معجون کامل و خون ساز مصرف کنید.

یا می توانید از معجون زیر برای رفع کم خونی و افزایش گردش خون استفاده کنید:

    یک قاشق عسل
پودر دارچین
چند عدد برگه زرد آلو
عرق بیدمشک
انجیر خشک
1 تا دو عدد موز

برای تهیه این معجون، تمام مواد را کاملا ترکیب کرده و مخلوط کنید. به همین راحتی معجون شما آماده است و می توانید روی آن کمی کنجد بریزید و میل کنید.

 گرداوری سلامت عصرمهدویت

           منبع: نبض ما/سلامت نیوز     

همچنین موارد زیر را دنبال کنید:

فواید اهدای خون

عکس اهدای خون

پیامک روز جهانی روز اهدای خون

من زهرا بانو هستم نویسنده این مقاله دانشجوی علم پزشکی از نوع پیشگیریش
آدرس کوتاه پست
تاریخ: 23 خرداد 1399
بازدید: 94

مطالب مرتبط

*

code

کلیه حقوق مادی و معنوی برای سایت عصر مهدویت محفوظ می باشد

طراحی سایت: خلیج وب